måndag 16 februari 2009

Analys: Därför ska du stötta din favorit


Nu börjar omröstningen i maskot-tävlingen.
För att göra valet enklare förklarar #11 fördelarna med varje bidrag.


Det är fantastiskt att se och uppleva den kreativitet som spelare och fans visar utanför planen. Bloggens maskottävling är en ny succé i Mardrömselvans historia.
Och alla bidragen har verkligen en egen charm och unika styrkor.

Evil John Blund är den maskot som växt mest i mitt medvetande. Johan Grundbergs (#8) sagofigur förenar traditionell barnboksestetik med samtida kitschkänsla. Den är slagkraftig i sig själv och samtidigt en naturlig del av Mardrömselvans genomtänkta helhet. Det är föga förvånande att upphovsmannen är material-ansvarig och dessutom drivande i klubbens taktikgrupp.
Det här är också den maskot som mest av alla triggat läsarnas fantasi under veckan. Frågan ”Vad har han i säcken?” genererade rekordmånga kommentarer. Ett givet samtalsämne i omklädningsrum och på läktare i framtiden. Oavsett om Evil John Blund vinner.

Jag ska villigt erkänna att när maskottävlingen utlystes såg jag framför mig minst ett spöke bland bidragen. Labolina med grusskor, typ.
Martin Burström är en av Sveriges duktigaste illustratörer med allt från Svenska Dagbladet till Kamratposten som uppdragsgivare i sitt cv. Det är en ära att ha sådana kreatörer som fans.
Själv anser Burström att hans maskot är kedjad till bollen för att ingen ska kunna ta den ifrån honom. Jag ser en ännu djupare symbolik i denna skapelse. Att vara fjättrad vid en läderkula rör vid Korpens ångestfyllda och ödesmättade kärna.
För det är inte självvalt att spela.
Bollen valde oss.
Nyckeln till bojan är svald.
Låset igenbommat.
Jag är övertygad om att många i M11-truppen känner att bollen snarare är fiende än vän i svåra stunder. När skotten går snett och tåpajarna knäcker tårna vill man bara lämna sporten. Men det går inte. Insikten är skrämmande och lockande på samma gång.

Slutligen har vi den mest instrumentella och konceptuella maskoten: Voodoo Cat. Ryktet säger att Martin Gylje (#1) gjorde den i ett jetlaggat skapar-rus efter en omtumlande resa i Vietnam.
Redan från början tänker han produkt. Tras-katten ska gå att sprida och sälja som gosedjur. Men om man lyckas riva en bit av IK Styms tröjtyg eller en hårlock från FC Bredbars målvakt kan man också utöva svart magi med Voodoo Cat. Att offra sådana skalper till maskoten ger oss möjlighet att sticka vassa nålar i den – som punkterar motståndarnas försvar och gör hela division 14 till ett ondskefullt kaos.
Snacka om att göra mardrömmen sann!

Idag börjar omröstningen. Glöm inte att delta i pollen till höger – för demokrati och framgång på och utanför planen.

Text: #11 Foto: #10 Montage: #13 Illustrationer: #1, #8 och Martin Burström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar