måndag 5 oktober 2009

Experiment i kväll: Hur långt springer en M11-spelare?



När Mardrömselvan ikväll spelar grussäsongens sista match mot Riksost genomförs ett fysiologiskt experiment i samarbete med Bloggen. Forskarna hoppas kunna få svar på frågan: Hur långt springer en korpspelare?


Hur lång sträcka en "riktig" fotbollsspelare avverkar på en match kan vi se i statistiken på var och varannan tv-sändning. Normalt hinner en spelare mellan 9 och 12 kilometer på de 105 minuter som en match pågår (pausen räknas också i statistiken, vila som gör att man orkar springa mer före och efter). Ytterbackar springer längre än mittfältare som springer längre än anfallare som springer längre än mittbackar som trots allt springer längre än målvakten.

Däremot är skillnaden i löpsträcka inte så stor beroende på vilken division man spelar i, bara någon kilometer max. Den stora differensen mellan högre och lägre nivåer är i stället hur stor andel av löpningen som sker i riktigt högt tempo. Ju högre upp i spelsystemet desto mer intervalliknade löpmönster. Längre ner i divisionerna handlar det mer om jämn jogg hela tiden.

Så hur ser det då ut i korpens division 13? Eftersom Mardrömselvans nya "kryddburksfotboll" bygger mycket på löpstyrka, framför allt på kanterna, genomför Bloggen ett test i samband med säsongens sista match ikväll. Mikael Hedquist (#20) kommer under kvällens match att vara försedd med en stegmätare där såväl antalet avverkade kilometer som total speltid registeras.

- Målet är att komma upp i en snitthastighet på 9 km/h, vilket är ungefär vad riktiga fotbollsspelare presterar. Om jag spelar halva matchen blir det 3 kilometer på 20 minuter.

Läs mer om fotbollsspelares löpmönster här.

5 kommentarer:

  1. Ska bli mycket intressant att se. Vore kul att ha på flera stegräknare och placera de på de olika positionerna... Man kan alltså kombinera grusfotboll med grabbig teknikfixering! Trodde jag aldrig!

    #6

    SvaraRadera
  2. Jag kommer dessutom att fästa en gps på min vänstra stolpe, för att kontrollera att ingen flyttar på den.

    #1

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt bra! Men se till att du själv flyttar den innan du sätter dit GPS:en. Och vakta den högra!

    #6

    SvaraRadera
  4. Från forskninghåll välkomnas att så många som möjligt av M11:s spelare ikväll bär stegmätare. Skulle ge ett så kallat kvantifierbart djup i materialet och resultatet av studien skulle kunna publiceras i Science, inte bara i Sportbladet.

    #20

    SvaraRadera
  5. Har vi fått in några data?

    #12

    SvaraRadera